Udskriv så det folketingsvalg Lars Løkke

Når Statsminister Lars Løkke Rasmussen går på talerstolen den 3 oktober 2017 for at åbne folketingsåret, bør han starte med at trække de politiske forskelle op og så udskrive valg. Den danske befolkning fortjener en regering der kan regere.

Da Venstre regeringen fremlagde sin første 2025 plan den 30. august 2016, viste den efterfølgende debat, at det ikke var muligt at opnå flertal for de fleste forslag. Liberal Alliance var kravlet op i et træ med krav om nedsættelse af topskatten. Deres krav var ultimativt. Hvis ikke, var der ikke længere en Venstre regering. I februar måned samme år havde Venstreregeringen et opgør med de Konservative, hvor Fødevareminister Eva Kjær Hansen (V) blev afsat. For at undgå disse irriterende konflikter fandt Lars Løkke Rasmussen på at inviterer LA og de Konservative med i en udvidet mindretalsregering. Det kunne måske lægge en dæmper på alt det fnidder der var i den blå blok.

Der var en ting Lars Løkke Rasmussen ikke havde indregnet i sit træk med en ny regering der startede sit virke den 28. november 2016. Det var forholdet til Dansk Folkeparti. Særlig holdningen i LA var medvirkende til at DF fjernede sig som mere og mere som støtteparti til den borgerlige regering. Alle kan huske den meget kraftige trussel som Kristian Thulesen Dahl kom med på DF landsmødet i september 2016. Hans første bemærkninger da han gik på talerstolen var ” er i klar til valg?”  et opråb der gav store klapsalver hos de mange delegerede. Opbakningen til DF blev på grund af EU sagen, om misbrug af EU midler, blev mindre og mindre, og det var måske det der bevirkede, at vi ikke fik et folketingsvalg i 2016. Men det står mere og mere klart, at DF ikke er støtteparti for VLAK regeringen, men alene parlamentarisk grundlag. Det har det formål, at DF kan bruge sin position til at få regeringen til at gennemføre den politik DF ønsker.

I perioden fra den første Venstre regering fra juni 2015 og frem til nu har man oplevet DF og S stemme sammen i det sociale flertal. Samtidig med at S har strammet op på integrationsområdet er samarbejdet blevet styrket og kulminationen oplevede man da 3F i februar 2017 inviterede de to partiledere fra DF og S til et fælles interview. Et interview der havde til formål at fjerne et hvert flertal for en højere pensionsalder, en mission der lykkedes.

Samarbejdet har på flere områder sat regeringen skak mat. Regeringen kom ikke igennem med deres ønsker til en ny boligbeskatning. S og DF har sammen med den øvrige opposition gennemført forlig på transportområdet, uden om regeringen. Der er også gennemført forlig på fiskeriområdet uden om regeringen og det står fast, at der ikke bliver en tidligere forhøjelse af pensionsalderen og at der ikke bliver en nedsættelse af topskatten.

Regeringen har nu fremlagt sin anden 2025 plan, med både skattelettelser og en stigning på det offentlige budget på 0,4%. Denne plan er på mange områder også vingeskudt på forhånd. Det er stor tvivl om hvordan det hænger sammen økonomisk. Hvis vi bare ser på registreringsafgiften er der problemer for regeringen, med at finde et flertal. Beskæftigelsesfradraget uden loft er også kørt ned af brættet. Og der henstår også en diskussion om at veksle nogle af skattelettelserne til mere velfærd.

Lars Løkke Rasmussen var meget tydelig i replikken da han fik nøglerne til statsministeriet. Samtidig var han tydelig med hvordan han ville få sin politik igennem og sagde således.
”- Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris. Hvis jeg skal være statsminister, skal jeg have plads til at føre min politik ud i livet, og selv om jeg godt ved, at alle skal give og tage, og at Venstre ikke har monopol på sandheden, så er der nogle betingelser, som jeg vil insistere på er opfyldt. Og så må det jo være op til de andre partier, om de ønsker mig som statsminister, eller om de hellere vil have en anden, siger Venstre-formanden i et interview med Berlingske.”

Ved regeringens 100 dages jubilæum var der ikke meget at fejre. 16 politiske aftaler, som var sat op på flere sider mod de 86 sider som regeringsgrundlaget omfatter.

Den danske befolkning bør ikke længere leve med et forretningsministerium der kun holder butikken kørende. Den seneste 2025 plan, som kun lige hænger sammen fordi den tidligere regering genoprettede økonomien, må da være oplagt som valgoplæg. Derfor bør Lars Løkke Rasmussen udskrive valg når han åbner for den nye folketingssamling den 3. oktober 2017, i stedet for konstant at blive ydmyget af sit parlamentariske grundlag.